Jordaan Uitmarkt
Image default
Bedrijven

Leven met HSP

Hoog sensitieve personen worden vaak als zwak gezien, maar intense gevoelens zijn geen symptoom van zwakte. Het is het kenmerk van een echt levend en medelevend mens. Het is geen schande om je authentieke gevoelens te uiten. Degenen die soms worden beschreven als ‘te emotioneel’ of ‘gecompliceerd’ zijn precies de mensen die deze wereld nodig heeft. Schaam je nooit voor je gevoelens, je tranen of je lach. Dit klinkt allemaal erg makkelijk, maar mensen met kenmerken hoog sensitiviteit weten dat het heel lastig kan zijn om te lezen met HSP. Men weet soms niet goed wat er aan de hand is en vraagt zich af hoe het leven met HSP makkelijker gemaakt kan worden. In dit artikel zullen we twee van die maatregelen bespreken die daarbij zullen helpen.

 

Zoek verwante zielen op

Je voelt je waarschijnlijk anders en alleen, maar de waarheid is dat je dat niet bent. Velen hebben het idee dat ze de enige zijn met HSP, maar in werkelijkheid hebben naar schatting een tot twee op de tien mensen het. Waar mogelijk, kan het dan handig zijn om om te gaan met gevoelige mensen die al floreren of op zijn minst openstaan voor de mogelijkheden. Zij begrijpen niet alleen hoe ze hun gevoeligheid moeten beheren, maar weten ook hoe ze met gevoelige mensen zoals jij om moeten gaan. Ze weten hoe het is om HSP te hebben en kunnen je HSP informatie geven die je zelf nog niet kende.

 

Zoek naar positivisme

Het brein is een krachtig filter dat ervaringen en percepties van de werkelijkheid vormt. Als je denkt dat de wereld een gevaarlijke plek is, dan zijn de hersenen gereed om bewijs van gevaar te leveren. Als je gelooft dat de wereld een liefhebbende plek is, dan zie je meer liefdevolle kansen. Als een zeer gevoelig persoon lijd je meer naarmate de omgeving negatiever is, maar het tegenovergestelde is ook waar. Hoe positiever de situatie is, hoe meer jij geniet (ook ten opzichte van anderen).