Jordaan Uitmarkt
Image default
Bedrijven

Wat zijn steigers?

Een bouwsteiger is een tijdelijke constructie die opgebouwd is uit steigerpijpen en planken om ervoor te zorgen dat er kan worden gebouwd of onderhoud te plegen op plaatsen die niet vanaf de grond bereikbaar zijn. Een steiger wordt vaak geplaatst voor een bouwwerk. De steiger groeit dan mee naarmate het gebouw hoger wordt. Zowel het bouwen en gebruiken van steigers is vakwerk. Als de steiger verkeerd wordt opgebouwd of verkeerd gebruikt wordt dan kan de steiger instorten. 

Welke type steigers zijn er?

Er zijn veel verschillende steigers zoals: een enkele, een dubbele, hefsteiger, daksteiger, trappentorens, gevel en metselsteigers of een rolsteiger. Een enkele of dubbele steiger kan traditioneel met steigerpijp en losse koppelingen gebouwd worden. Maar het kan ook als systeemsteiger gebouwd worden. Over het algemeen wordt een systeemsteiger als dubbele steiger opgebouwd. Uit het rijtje is de rolsteiger de meest gebruikte steiger. Dit komt voornamelijk door omdat deze steiger breed inzetbaar is. De steiger is gemakkelijk heen er weer te rollen, dit maakt het ideaal om aan huizen te bouwen. Je kunt op deze manier gemakkelijk rond het hele huis gaan. Een daksteiger is een steiger die gebruikt wordt voor werkzaamheden op of aan het dak. De daksteiger is het ideale hulpmiddel bij werkzaamheden aan de schoorsteen of dakkapel. De daksteiger is makkelijk te plaatsen een een hoek van 30 of 60 graden en kan worden uitgebouwd tot elke gewenste lengte. 

Steigers voor binnen en buiten

Er zijn niet alleen steigers voor buiten maar ook voor binnen. Er zijn ook klusjes binnen en daarbij kan je de rolsteiger goed bij gebruiken. De rolsteiger heeft wielen en is makkelijk te verplaatsen. De rolsteiger is ook te combineren met verschillende wielen. Omdat een rolsteiger altijd stabiel moet zijn is de ondergrond erg belangrijk. Daarom zijn er verschillende soorten wielen die je kan gebruiken.