Jordaan Uitmarkt
Image default
Bedrijven

Voedingszout, wat is dat nou eigenlijk?

Bij de verwerking en productie van levensmiddelen speelt voedingszout een belangrijke rol, het is een essentieel bestanddeel van de voeding die wij tot ons nemen. Niet alleen om de smaak van voeding te verbeteren, maar ook als conserveringsmiddel. Onder de categorie voedingszout zijn er verschillende soorten zout, van keukenzout tot aan vacuümzout. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voedingszouten.

 

Welke soorten voedingszouten bestaan er allemaal?

Wat zijn nou precies de verschillende soorten voedingszout? Iedereen kent natuurlijk wel het bekende keukenzout. Deze soort zout is vrij algemeen, want het kan gemaakt worden van allerlei soorten zout. Denk dan bijvoorbeeld aan zeezout, een zoutsoort die steeds populairder wordt in gebruik. Zeezout heeft een fijne korrel en is erg smaakvol. Als deze zoutsoort wordt toegevoegd aan een gerecht, wordt het er een stuk smaakvoller van.

 

Nitrietzout

Een andere soort zout is nitrietzout. Nitrietzout wordt gebruikt om vleesproducten te beschermen tegen het groeien van bacteriën. Nitrietzout stabiliseert de kleur van het vlees, verbetert de textuur en bevordert de smaak. Op het vlees worden vlekken voorkomen door de hoge verbindingsfactor van het zout. Ook zorgt nitrietzout ervoor dat de houdbaarheid van het vlees vergroot wordt. Door het vlees beter bestand te maken tegen hoge temperaturen en licht, wordt het oxidatieproces van de vetten vertraagd.

Zout is in de meeste gevallen ook verantwoordelijk voor de kleur van het vlees. Zout doet het vlees een modderige of grijze kleur geven. Bij het bakken van het vlees krijgt het vlees dankzij het zout een mooi goudbruine rand. Zo ziet het er nog smakelijker uit.

Een andere functie van voedingszout is het zorgen voor een proteïne reactie. Deze reactie ontstaat wanneer er zout aan het voedsel wordt toegevoegd en zorgt voor de vorming van gelatine. Gelatine zorgt er op zijn beurt weer voor dat het product samengehouden wordt en niet uit elkaar valt.

 

Tafelzout

Strooizout Gigant levert een verschillende soorten voedingszouten die geleverd kunnen worden in verschillende verpakkingen, afgestemd op de daarvoor bestemde gebruiksdoeleinden. Voorbeelden van verschillende soorten tafelzout producten zijn bijvoorbeeld zeezout en vacuümzout.

 

Vacuümzout

Als het gaat om vacuümzout in voeding, dan wordt dit type zout voornamelijk gebruikt in situaties waarin voedingszout zich op een snelle manier verbindt met vloeistoffen.

 

Waar kun je voedingszout nog meer voor gebruiken?

Zout wordt niet alleen gebruikt in de keuken of in de voedingsindustrie. Wist je dat consumptiezout ook wordt gebruikt bij Japanse koi karpers? Het wordt in de vijver gestrooid, om bepaalde ziektes en aandoeningen te verdelgen. De koi karper is een zoetwatervis, maar heeft veel baat bij wat zout. In dit geval wordt het zout gebruikt als ontsmettingsmiddel; de vissen zijn dan minder vatbaar om bacteriële infectie te krijgen.

Consumptiezout kan ook als strooizout gebruikt worden, mits de korrel fijn genoeg is. In dit geval is het erg belangrijk dat het zout op de juiste manier is samengesteld. Met het blote oog is dit echter niet te zien. Als het gaat om gladheid kun je dus het beste beschikken over standaard strooizout.

Op het gebied van gladheidsbestrijding is Strooizout Gigant al actief sinds 2009. Je kunt bij ons verschillende soorten strooizout kopen, onder andere vacuümzout, steenzout en zeezout. Ook kun je bij ons terecht voor dooikorrels en verschillende toebehoren, zoals zoutkisten en strooiwagens.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op, of bezoek onze website voor meer informatie.