Jordaan Uitmarkt
Image default
Bedrijven

De ingenieurs in onze wereld

Ingenieurs zijn er in vele soorten. Ieder hebben ze een belangrijke rol in onze wereld. Er zijn ingenieurs die werken aan nieuwe technologische vondsten, anderen die de oude technologische toestellen repareren of omzetten naar energiezuiniger materiaal en weer andere die bijvoorbeeld gaan over veiligheid van watertoevoersystemen. Maters en De Koning is een ingenieursbureau die zich richt op de civiele techniek van Nederland en daarbuiten. Verder in het artikel lees je meer over civiele techniek.

Waarom zijn ingenieurs belangrijk?

Er zijn ingenieurs die werken aan nieuwe technologische vondsten, anderen die de oude technologische toestellen repareren of omzetten naar energiezuiniger materiaal en weer andere die bijvoorbeeld gaan over veiligheid van watertoevoersystemen. Al deze ingenieurs helpen ieder op hun manier om ons leven eenvoudiger en beter te maken. In Nederland werken er inmiddels zo’n 24000 ingenieurs, meestal aan het ontwerp en de bouw van grote projecten, zoals wegen of bruggen.

De ingenieurs in Nederland werken samen met andere ingenieurs uit andere landen om overal ter wereld goede oplossingen te bedenken voor het milieu en de infrastructuur.

Ingenieurs in de civiele techniek

De Civiele techniek gaat eigenlijk over alle werkzaamheden die zich aan de grond verbinden. Het is een grote discipline waar vele ingenieurs aan werken. Deze ingenieurs zorgen voor de infrastructuur die we dagelijks gebruiken, zoals straten en wegen of bruggen over rivieren.

De Civiele techniek is een groot vakgebied waar vele ingenieurs aan werken. Het omvat bijna alle ingenieurstechnische disciplines, zoals wegen- en waterbouwkunde, bouwstoffenkunde of geotechnologie.

De ingenieurs die werken in de civiele techniek hebben veelal een ingenieursschap. Dit houdt in dat zij door hun opleiding en studierichting voldoen aan beroepseisen om te mogen staan ingeschreven in het ingenieursregister.

De opleiding tot Civiel technisch Ingenieur duurt vier jaar en vindt plaats aan de Hogeschool of Universiteit, afhankelijk van het type ingenieursschap dat men wil uitoefenen.