Jordaan Uitmarkt
Image default
Woningen

Zo kies je gemakkelijk de juiste plug voor je muur

Wil je iets aan je muur vastschroeven, dan zijn pluggen onmisbaar. Een plug zorgt er namelijk voor dat je schroef stevig in de muur blijft zitten. Bij het kiezen van een plug houd je rekening met de dikte en het materiaal van de muur. Voor verschillende materialen bestaan er verschillende soorten pluggen. Heb jij een holle wand of plafond, of juist een massieve muur? Bekijk welke plug jij nodig hebt.

Holle wanden

Meerdere pluggen zijn speciaal geschikt voor holle wanden. De hollewandplug heeft een schaarvormig gedeelte dat achter de wand uit elkaar klapt en de plug op zijn plek houdt. Wil je bouten bevestigen in een holle wand? Een hollewandanker komt met een basis voor een bout. Andere pluggen hebben weer andere voordelen.

De gipsplaatplug is kort en speciaal gemaakt voor gipsplaten. De tuimelplug is juist lang en verend, waardoor je makkelijker dikkere wanden kunt overbruggen. Tuimelpluggen zijn bijzonder handig bij het bevestigen van een lamp of rail. Wil je een gordijnrail aan je plafond ophangen? Dan kun je ook de metalen hollewandplug gebruiken.

Massieve muren

De populairste plug voor massieve materialen is de nylon plug, vanwege de zeer goede verankering. Wil je een trapleuning, handdoekhouder of ander dynamisch deel ophangen, dan is de alligatorplug zeer geschikt. Zoek je een plug die je voor bijna iedere bouwstof kunt gebruiken, zowel hol als massief? Kies dan voor universele pluggen. Voor het plaatsen van bouten in massieve muren is een messing plug geschikt.

Deze is sterk zonder diep te moeten boren. Een keilbout is dan weer handig voor een zwaardere belasting. Heb jij een brokkelige muur? Gebruik dan een chemisch anker. Is jouw muur van gips, maar toch massief? Ook hier zijn speciale pluggen voor: de spijkerplug, kozijnplug, gasbetonplug en golfplaatnagel.

https://www.schroevenshop.be