Jordaan Uitmarkt
Image default
Gezondheid

Wat zijn stresshormonen nou precies?

Wat zijn die vervelende stresshormonen nou eigenlijk? Dat het om hormonen gaat die verband houden met stressvolle situaties, is voor de hand liggend. Maar, wat zijn stresshormonen precies? Veel mensen zullen deze vraag niet kunnen beantwoorden. Niet zo gek daar deze hormonen afkomstig zijn van organen waarvan men het belang ook vaak niet weet. Stresshormonen worden aangemaakt door de bijnieren. Het gaat om hormonen die van levensbelang zijn. U heeft stresshormonen nodig om te overleven. Bent u nieuwsgierig naar welke stresshormonen er bestaan? En naar de effecten van stresshormonen op ons lichaam? Lees u dan online in en ontdek waarom uw bijnieren zulke belangrijke organen zijn.

Welke stresshormonen kent ons lichaam?

Wanneer we het hebben over belangrijke stresshormonen, dan hebben we het over adrenaline en cortisol. Adrenaline is een hormoon die we allemaal weleens voorbij horen komen. Wanneer u bijvoorbeeld in een stressvolle situatie terecht komt, voelt u adrenaline. Men zegt ook weleens ‘’ik voel de adrenaline door mijn lichaam stromen’’. Een ander belangrijk voorbeeld van stresshormonen is cortisol. Dit betreft een hormoon welke ook van levensbelang is. Dit hormoon helpt u fysieke en mentale stress aan te kunnen. Wanneer u bijvoorbeeld een verdrietige en ingrijpende situatie meemaakt, dan maakt uw lichaam extra cortisol aan om met deze mentale stress om te gaan.

De effecten van stresshormonen voor ons lichaam

Zoals gezegd zijn stresshormonen van levensbelang. Wanneer uw lichaam niet of onvoldoende stresshormonen aanmaakt, kunt u daar heel ziek van worden. Veel mensen beseffen zich niet dat de bijnieren zulke belangrijke organen zijn. Wanneer uw bijnieren bijvoorbeeld geen cortisol meer produceren, kunt u zich niet meer verweren tegen een griepvirus. Daar een griepvirus doorgaans onschuldig lijkt, kan een defecte bijnier bij een virus levensbedreigend zijn. Stresshormonen moeten dus niet onderschat worden. De productie van stresshormonen is van levensbelang. Bent u benieuwd op welke manier u de balans van uw stresshormonen zelf kunt regisseren? Lees u dan in en ontdek wat u zelf kunt doen om lichamelijke klachten die verband houden met stresshormonen te verminderen.