Jordaan Uitmarkt
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een BV of VOF oprichten, welke kiest u?

Bent u van plan binnenkort een eigen bedrijf te beginnen? Wilt u, net zoals velen andere, een BV of een VOF oprichten? Wilt u erachter komen welke rechtsvorm het meest geschikt is voor u? In deze blog worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet van de twee rechtsvormen.

Een besloten vennootschap oprichten

Het starten van een BV is de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden. Tot 2012 was een start kapitaal van €18.000,- een vereiste. Deze wet is aangepast, nu is het symbolische bedrag van €0,01 al genoeg. Een opstart van een BV dient vastgelegd te worden door een notaris.

Het hebben van een BV is fiscaal voordeling dan een VOF wanneer er rond de €100.000,- en €150.000,- winst wordt gedraaid. Er wordt namelijk vennootschapsbelasting over de winst betaald: 20 procent voor de winstuitkering tot €200.000,- en daarboven wordt er een tarief van 25 procent gerekend. Over de winst die een BV uitkeert aan de aandeelhouders wordt nogmaals 25 procent inkomstenbelasting betaald. Laat u een deel winst in de onderneming zitten? Dan wordt hier geen inkomstenbelasting over betaald.

Het voordeel van een BV is dat u niet aansprakelijk bent op uw privévermogen. Met uitzondering van fraude praktijken, zoals de BV bewust om zee helpen. Het veilig stellen van het privévermogen bij faillissement is een van de voornaamste redenen waarom ondernemers voor een BV kiezen.

Een vennootschap onder firma oprichten

Voor het oprichten van een VOF hoeft u niet naar een notaris te gaan. Een bezoekje aan de Kamer van Koophandel is voldoende om een VOF op te richten. Een tip die vaak wordt meegegeven is dat u zichzelf het beste kunt beschermen als vennoot en de VOF. Leg afspraken duidelijk vast in een VOF contract. Hiermee kunt u voorzorgsmaatregelen nemen tegen mogelijke juridische processen.

Een VOF betaalt belasting over de winst en heeft vaak recht op aanvullende belastingvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek. Zeker in een startfase is een VOF aantrekkelijker dan een BV.

In tegenstelling tot een BV is een VOF wél aansprakelijk op haar privévermogen. Het vermogen van de VOF wordt als eerste aangesproken, indien de schulden vanuit hier niet bekostigd kunnen worden, wordt het privévermogen aangesproken. Dit is een van de grootste verschillen tussen een VOF en een BV.

https://bundel.nl/vof-of-bv/

Gerelateerde artikelen

Professionele schoonmaak

Tips voor wie rouwt

Bouwstempels maken bouwklussen een stuk veilige