Jordaan Uitmarkt
Image default
Auto's en Motoren

Een elektrische auto

De elektrische auto is door de subsidie van de overheid meer in trek dan de afgelopen jaren. De subsidiepot voor nieuwe auto’s is zelfs al leeg. Alleen de pot voor de 2de hands auto’s is nog halfvol. Als we kijken naar landen zoals Duitsland en Frankrijk dan zie dat zij meer geld beschikbaar stellen voor het stimuleren van elektrisch rijden. De nieuwe Kona is een voorbeeld van een auto die veel wordt verkocht de laatste weken. Je ziet hem dan ook vaak rijden als je op straat bent. De meeste elektrische auto’s zijn de herkennen aan de grill die dicht is. Bij een brandstof auto is er namelijk lucht nodig om voor de ontploffing te zorgen die uiteindelijk tot de energie die lijdt tot de beweging. Bij elektrische auto’s wordt er alleen gebruik gemaakt van elektriciteit en daarbij is geen lucht nodig. Vandaar dat dus voor de aerodynamica is gekozen voor het dichtmaken van de rooster aan de voorkant.

De verbrandingsmotor

De verbrandingsmotor van een normale auto bestaat uit een groot aantal bewegende delen. Doordat al deze bewegende delen met elkaar moeten samenwerken onder verschillende omstandigheden slijten ze sneller. Deze onderdelen zullen dus ook moeten worden gecontroleerd en moeten worden vervangen in de loop van de tijd. Dit zorgt voor extra kosten. Gaat zo’n onderdeel kapot tijdens het rijden dan kan het betekenen dat je een nieuwe motor nodig zult hebben in het slechtste geval. Daarnaast gaat de energie die wordt gebruikt voor het bewegen van de auto ook verloren in de vele bewegende onderdelen. Dit betekent dus dat de efficiëntie van de motor maar 30% is. De elektromotor heeft een efficiëntie van 80%. Hier is dus al een groot verschil. Daarnaast zijn de fossiele brandstoffen die gebruikt worden als brandstof voor de elektromotor eindig en heel slecht voor onze planeet. De energie voor de elektromotor kan worden opgewekt via bijvoorbeeld zonnepanelen of windenergie. Dit zorgt ervoor dat deze vorm van stroom opwekken dus veel groener is. Er dient wel een kanttekening bij te worden geplaatst. Het is namelijk zo dat de zonnepanelen en windturbines veel fossiele brandstoffen kosten om te maken. Echter wanneer dit wordt vergeleken met een brandstofmotor dan blijk dat bij het gemiddelde aantal kilometers wat een automobilist in Nederland aflegt de elektromotor toch veel zuiniger is.

Lange afstanden

Voor veel mensen is een zwaar wegende reden om geen elektrische auto te kopen dat deze niet mee kan op bijvoorbeeld vakantie naar Spanje. De elektrische auto zal dan om de 300km moeten stoppen om op te laden. Dit zorgt ervoor dat de reis naar de vakantiebestemming veel langer duurt. Kies er dan bijvoorbeeld voor om een personenbus huren echt. Als kiest voor een personenbus huren echt dan kun meer meenemen en toch gewoon lekker op vakantie zonder die extra reistijd.

https://adremlimburg.nl/overige-paginas/personenbus-huren-echt/

Gerelateerde artikelen

Kia Sportage 2018

Bereid je optimaal voor op je rijlessen in Den Haag

De Winterbanden Hengelo zijn handig gebleken deze week