Jordaan Uitmarkt
Image default
Auto's en Motoren

Druppelladers

Druppelladers

Druppelladers worden vaak gebruikt om loodzuuraccu’s op te laden, zoals die in auto’s en vrachtwagens worden aangetroffen. Dit soort batterijen hebben een constante spanning en stroom nodig om in een gezonde staat van lading te blijven. Een druppellader zorgt voor deze constante spanning en stroom en kan voor onbepaalde tijd op de accu aangesloten blijven zonder schade te veroorzaken.

Voordelen van een druppellader 

Een voordeel van het gebruik van een druppellader is dat deze voor langere tijd aan de accu kan worden aangesloten zonder deze te overladen. Dit is belangrijk omdat loodzuuraccu’s beschadigd kunnen raken door overladen.

 

Een ander voordeel van druppelladers is dat ze gebruikt kunnen worden om diep ontladen batterijen weer tot leven te wekken. Diepe ontlading treedt op wanneer een loodzuuraccu wordt ontladen tot onder het minimale spanningsniveau. Dit kan gebeuren als een auto lange tijd niet wordt gebruikt of als de koplampen ’s nachts blijven branden. Een druppellader kan worden gebruikt om een ​​diep ontladen accu langzaam op te laden en weer tot leven te brengen.

 

Tot slot zijn druppelladers relatief goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Ze kunnen worden gekocht bij de meeste auto-onderdelenwinkels en zijn meestal heel eenvoudig te bedienen.

 

Nadeel

van druppellader Een nadeel van druppelladers is dat het lang kan duren om een ​​batterij op te laden. Dit komt door de constante spanning en stroom die ze leveren. Het kan bijvoorbeeld 24 uur of langer duren om een ​​loodzuuraccu volledig op te laden met een druppellader.

 

Een ander nadeel van druppelladers is dat ze gevaarlijk kunnen zijn bij onjuist gebruik. Loodzuuraccu’s produceren tijdens het opladen waterstofgas. Als dit gas zich ophoopt in een besloten ruimte, kan het exploderen. Om deze reden is het belangrijk om de instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen bij het gebruik van een druppellader.

 

Tot slot zijn druppelladers niet effectief in het opladen van volledig lege batterijen. Om een ​​druppellader te laten werken, moet de batterij nog een beetje opgeladen zijn. Als de batterij helemaal leeg is, moet deze worden vervangen.

Wie heeft een druppellader nodig?

Druppelladers worden het meest gebruikt door mensen die loodzuuraccu’s bezitten, zoals die in auto’s en vrachtwagens. Ze kunnen echter worden gebruikt om elk type batterij op te laden waarvoor een constante spanning en stroom nodig is.