Jordaan Uitmarkt
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een laskap en hoe werkt het?

Wat is een laskap en hoe werkt het?

De lashelm of laskap is een soort veiligheidsuitrusting die veel wordt gebruikt in de bouw en de industrie, maar ook door elektriciens en dakdekkers. Naast een lasbril en veilige werkkleding is het een van de belangrijkste veiligheidsmiddelen die worden gebruikt voor bescherming bij het lassen tijdens het werk. Wat is een laskap precies? Hoe werkt hij? En hoe draagt hij bij tot een goede lasbescherming?

Wat is een laskap en hoe werkt het?

Een laskap is een beschermende kap die ook wel eens lashelm genoemd. Laskappen worden gebruikt als hoofdbescherming om te voorkomen dat de lasser brandspatten in het gezicht krijgt. Maar ze beschermen ook de ogen, en ze bieden bescherming tegen ultraviolet licht en hitte. Lashelmen zijn gemaakt van kunststof en voorzien van een glazen kijkgat. Deze ruit is donker gekleurd om zoveel mogelijk licht buiten te houden. De kappen beschermen het hele hoofd en zijn daarom cruciaal om op te zetten bij het lassen.

Inhoudelijke functies van een laskap

Lashelmen hebben een vierkant glazen venster in de helm verwerkt, dat dient als totale bescherming tegen rondvliegende vonken tijdens het lassen. Bovendien biedt het plastic van de helm volledige bescherming tegen alle gevaren die zich tijdens laswerkzaamheden kunnen voordoen. Denk aan gevaarlijke rondvliegende vonken. De helm met geïntegreerde lasbril houdt deze vonken tegen, zodat u verwondingen aan het gezicht tijdens het lassen kunt voorkomen. Bovendien beschermt het glazen venster de ogen, die tijdens het lassen erg kwetsbaar zijn. Zo kunt u uw laswerkzaamheden snel en efficiënt, maar vooral veilig en zonder risico uitvoeren.

Wilt u meer weten over lasbescherming en laskappen in zijn algemeen? Hier zijn enkele tips voor u: Wij raden af een lasbril te dragen in combinatie met een aanblaasunit. Dit kan leiden tot beslaan en beslaan van het glas door transpiratie op het gezicht. Daarom is het uit veiligheidsoverwegingen belangrijk dat u slechts één soort bescherming tegelijk gebruikt! Draag geen kunststof lasglazen tijdens laswerkzaamheden, omdat deze kunnen smelten door de hitte van de boog. 

Welke soorten lastechnieken zijn er?

Lassers gebruiken verschillende technieken om hun laswerk zo goed mogelijk uit te voeren. Vandaag bespreken we de meest voorkomende lastechnieken die lassers gebruiken. De deskundige lassers gebruiken verschillende technieken. Hoe pakken zij hun werk aan? En waarom is het belangrijk om een betrouwbare laskap te kopen?

  1. Het TIG-lassen (Tungsten Inert Gas) is een van de populairste lastechnieken, omdat het hoogwaardige resultaten oplevert. Er wordt een niet-smeltende elektrode van wolfraam gebruikt en er vloeit een constante stroom. Als beschermgas wordt een inert gas gebruikt, zoals argon of helium. TIG-lassen wordt vooral toegepast bij hooggelegeerd staal (zoals roestvast staal) of bij het lassen van aluminium.

  2. Naast het TIG-lassen bestaat er een methode die MIG/MAG-lassen wordt genoemd. Deze vorm van elektrisch booglassen valt in de categorie gasmetaalbooglassen (GMAW). De naam MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas / Metal Active Gas. Deze manier van lassen is erg populair vanwege de snelheid en variatie die het mogelijk maakt. Het is ook een economische manier van lassen. MIG/MAG-lassen kan handmatig, semi-automatisch of van A tot Z door een lasrobot worden uitgevoerd.

  3. Bij elektrodelassen, ook bekend als BMBE of elektrisch lassen, worden twee stukken metaal met elkaar verbonden door middel van een laagspanningsstroom. Deze techniek is populair bij speciale metalen, zoals staal en nikkellegeringen. Het wordt ook gebruikt bij precisielassen en onderwaterlassen. Deze leertechniek is gemakkelijk aan te leren en kan worden uitgevoerd bij weinig wind.

Kies voor de kwaliteit lasbescherming

Bent u op zoek naar een geschikte laskap of laskleding? Kijk dan eens de website van CoolSafety. Het bedrijf biedt een breed scala aan lasbeschermingsproducten, waaronder lashelmen, lasjassen en andere beschermende kleding voor industrieel gebruik. U vindt er bijvoorbeeld een uitstekende selectie van laskappen die verkrijgbaar zijn in verschillende maten en uitvoeringen.

Heeft u verder nog vragen over lastechnieken of lasbescherming? Raadpleeg dan een expert op het gebied van lassen.