Jordaan Uitmarkt
Image default
Industrie

Wat is een civiel ingenieur?

Een civiel ingenieur is een ingenieur die zich bezig houdt met civiele techniek. Dit is de wetenschap van het ontwerpen, dimensioneren, berekenen en toezien op de uitvoering van bouwconstructies. Als civiel ingenieur werk je meestal in een ingenieursbureau. Je bent verantwoordelijk voor verschillende taken, zoals het ontwerpen van constructies of het controleren van bestaande constructies.

Belangrijke functie

Civiel ingenieur is een belangrijke functie in de samenleving, omdat zij ervoor zorgen dat onze gebouwen veilig zijn. Civiel ingenieurs zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp van infrastructuur zoals bruggen, wegen en kanalen. civiel ingenieurs moeten nauwkeurig werken en goed kunnen communiceren met andere professionals, zoals architecten en aannemers.

Werkzaamheden

Civiel ingenieurs werken aan verschillende soorten projecten van kleine renovaties tot grote nieuwbouwprojecten. Door hun werk dragen civiele ingenieurs bij aan de ontwikkeling en het behoud van onze leefomgeving.

Zo werkt een civiel ingenieur bijvoorbeeld aan het ontwerp van

– nieuwe wegen en bruggen

– waterzuiveringsinstallaties

– kunstwerken, zoals dammen en sluizen

– woningen, bedrijven, winkels en andere gebouwen

Om civiel ingenieur te kunnen worden moet je een opleiding civiele techniek volgen. Dit kan aan de Hogeschool of Universiteit. Naast deze algemene civiele technische kennis is het ook belangrijk dat je kennis hebt van andere vakken, zoals wiskunde, fysica en chemie.

Waar werken civiel ingenieurs?

Civiele ingenieurs werken meestal in ingenieursbureaus. Ze kunnen ook werken bij de overheid of als zelfstandig ingenieur. Een civiel ingenieur heeft een breed scala aan mogelijkheden, van het ontwerpen en bouwen van nieuwe constructies tot het onderhouden van bestaande constructies

Civiel ingenieurs werken vaak in teamverband met andere professionals zoals architecten, aannemers en constructeur. Je moet dus goed kunnen communiceren met collega’s civiele ingenieurs werken ook vaak samen met andere ingenieurs, zoals elektrotechnische of werktuigbouwkundige ingenieurs. Wil jij graag werken bij een ingenieursbureau en ben je op zoek naar een baan? Maters en De Koning zijn op zoek naar nieuwe werknemers. Neem een kijkje op de website voor de verschillende vacatures.