Jordaan Uitmarkt
Image default
Eten en drinken

Slijp je Messen met een Wetsteen om ze in een Top Staat te brengen

De beste manier om je messen scherp te houden, en de beste manier om te slijpen, is om een wetsteen of watersteen te gebruiken. Op deze manier zouden professionele messenslijpers het (moeten) doen. In de video hieronder zie je een kleine uitleg over hoe je het thuis kan doen.

Online is te vinden hoe je een mes scherp kan houden, en er wordt zelfs uitgelegd wat goede Japanse wetstenen zijn, maar deze masterclass is er op gemaakt om je snel en krachtig uit te leggen hoe je moet slijpen. Over het algemeen hebben de meeste mensen enkel een aanzetstaal thuis om hun messen aan te zetten, wat de rand van het mes enkel weer recht maakt, maar het slijpt niet. Soms hebben andere mensen ook nog een elektrische slijpmachine om hun messen te slijpen, maar afhankelijk van het model dat je hebt, kunnen deze messenslijpers soms meer schade aanrichten dan je lief is.

Je mes scherp houden

Een goede wetsteen en een beetje oefenen zal je messen scherp houden en in een perfecte staat achterlaten. Het mooie van wetstenen is dat het niet eens zo veel moeite nodig heeft om onder de knie te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is een beetje leergierigheid om de juiste hoek te bepalen en deze consistent aan te kunnen houden terwijl je slijpt. Wetstenen zijn online verkrijgbaar in speciaalzaken. De prijzen van wetstenen worden vaak gebaseerd op de fijnheid van de grit in de steen, Slijpuniversiteit.nl legt je uit welke grofheid jij nodig hebt in je steen.

De video hieronder laat je snel zien hoe je met behulp van een setje wetstenen een goedkoop mes kan omtoveren tot vlijmscherp samurai-zwaard. Als je eenmaal inziet wat je met je wetstenen kunt bereiken, zal je nooit meer een duur mes nodig hebben.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/