Jordaan Uitmarkt
Image default
Eten en drinken

Vegetariër worden: wat zijn de gevaren?

Vegetariër worden: wat zijn de gevaren?

Het is niet alleen belangrijk voor de gezondheid om genoeg vleesvervangers gebruiken, maar ook is het beter voor het dierenleed. Er heerst nog een stigma op dat het niet lekker zou zijn, maar dat kun je in de prullenbak gooien. Inmiddels zijn er duizenden heerlijke recepten zonder vlees of lekker met een vleesvervanger. Echter moet je ook oppassen, want er heersen een aantal gevaren aan vleesvervangers. Zo is het niet aan te raden voor mensen met hart en vaatziekten of een hoog cholesterol. Er wordt vaak veel zout toegevoegd om een vleesvervanger smaak te geven. Daarnaast zit er ook best veel vet in terwijl we genoeg magere vleessoorten hebben. Echter hebben we in Nederland ook veel bewerkt voedsel wat eigenlijk net zo ongezond is als een vleesvervanger.

Geniet met mate van een heerlijke vleesvervanger

Als je vleesvervangers met mate eet dan is er vaak geen vuiltje aan de lucht. Wel is het verstandig om te kijken naar de ingrediënten die er in zitten. Er zijn namelijk ook vleesvervangers zoals tofu waar dan wat minder zout in zit, maar dit is nog steeds wel vet. Over het algemeen willen mensen vegetariër worden vanwege het dierenleed. We zijn anders gaan denken over de dieren en behandelen ze bijna als een mens. 

Daarnaast is de klimaatcrisis ook een serieus onderwerp. Door te kiezen voor een vleesvervanger zo af en toe kunnen we de CO2 uitstoot beperken. De boer zal er dan voor gaan kiezen om minder dieren te nemen en dat verlaagt weer de CO2 uitstoot. Ook hebben dieren veel water nodig en we hebben nu te maken met een watertekort door het veranderende klimaat. Dit betekent dat we wat vaker moet kiezen voor geen vlees of een vleesvervanger zodat we onze tuin kunnen blijven sproeien.

Wat zijn de belangrijkste nadelen?

We zien nog steeds dat veel restaurants maar een beperkte of zelfs helemaal geen keuze hebben als het gaat om vleesvervangers. Vaak staat er wel iets op de kaart waarbij geen vlees wordt geserveerd, maar hierdoor loop je belangrijke vitamines en mineralen mis. Hierdoor loop je weer een risico op een tekort aan ijzer, B1 of B12. Ook sociaal gezien zadel je mensen vaak onbewust op met een probleem. Zij hebben je dan uitgenodigd voor een etentje, maar moeten dan van de 10 man speciaal iets voor jou apart gaan maken. Dit zorgt voor frustratie en sociaal gezien is het dan ook niet altijd fijn om dit van vrienden of familie te vragen.

Zijn er dan ook voordelen?

Natuurlijk zijn er ook voordelen die vegetariërs hebben ten opzichte van vleeseters. Onlangs is er een onderzoek geweest en daaruit blijkt dat je minder kans hebt op kanker als je af en toe of helemaal overstapt op vleesvervangers. Ook is er gebleken dat er een kleinere kans is op botontkalking in alle leeftijdsgroepen. Nu moet je dit wel in contrast zien want er zijn ook veganisten en die eten geen eieren, kaas e.d. waardoor calcium het lichaam niet bereikt en bij die groep veroorzaakt het juist eerder botontkalking. Er zijn veel termen dus doe goed research voordat je een keuze maakt!