Jordaan Uitmarkt
Image default
Huishoudelijk

Energiezuinig verlichten door te kiezen voor led

Energiezuinig verlichten door te kiezen voor led

Hoe kun je veel energie besparen? Door alle gloei- en halogeenlampen in je woning te vervangen door led lampen. Bedenk dat een ledlamp 75% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp en zelfs 85% minder dan een gloeilamp. Led Lampen, die verkrijgbaar zijn  in allerlei maten en tinten, hebben wel een hogere aanschafprijs. Dankzij het veel lagere verbruik en de veel langere levensduur zijn met ledlampen je kosten na enige tijd toch beduidend lager. Overstappen van energie kan je dus ook meer duurzaamheid opleveren.

Wat je kunt besparen als je je gloeilampen en halogeenlampen vervangt door ledlampen

Gloeilampen zijn erg onzuinig. Ze zijn inmiddels uit de winkels verdwenen. Ook sommige halogeenlampen zijn niet meer verkrijgbaar Toch zijn op dit moment nog veel onzuinige gloeilampen en onzuinige halogeenlampen te vinden. Aangeraden wordt om al je gloeilampen en halogeenlampen, dus ook de lampen die het nog doen, te vervangen door led lampen. 

Zuinige ledlampen zijn niet duurder dan gloeilampen of halogeenlampen

Stel je vervangt in de keuken en in je huiskamer 11 onzuinige gloeilampen of halogeenlampen. Dat levert een besparing op jaarbasis op van circa € 35 (in 2019). Door de lagere stroomkosten verdien je de aanschafkosten van de led lampen binnen 5 jaar terug. Met de duurdere led lampen ben je toch goedkoper uit, vanwege het veel lagere stroomverbruik en de veel langere levensduur van ledlampen. Door een gloeilamp te vervangen door een ledlamp kan er 85% energie worden bespaard. De levensduur van een gloeilamp is circa 1.000 uur, terwijl een ledlamp zeker 15.000 branduren heeft. De aanschafkosten van een ledlamp moet je dus met het eigenlijk vergelijken van energie met de aanschafkosten van 15 gloeilampen.

Halogeenlampen zijn ongeveer 30% zuiniger dan gloeilampen. Bovendien hebben halogeenlampen een levensduur van circa 2.000 uur. Toch is ook het vervangen van halogeen lampen door led lampen lonend. Vervanging is helaas niet altijd mogelijk, want nog niet voor ieder type halogeenlamp is er een passende led lamp te koop.

De elektriciteitsbesparing bij het vervangen van gloeilampen

Stel een gloeilamp in je huiskamer van 100 Watt brandt 550 uur per jaar. Je vervangt deze gloeilamp door een ledlamp met een lichtopbrengst van 1100 lumen. Bij een stroomprijs van 22 cent per kWh (in 2019) bespaar je per jaar 10,20 euro op je stroomkosten. Door het vervangen van een gloeilamp van 60 Watt door een ledlamp met een lichtopbrengst tussen de 700 en 850 lumen bespaar je jaarlijks circa 6,20 euro op de stroomkosten.  Bij het vervangen van een gloeilamp van 25 Watt door een ledlamp met een lichtopbrengst van tussen de 200 en 300 lumen kun je op jaarbasis 2,70 euro besparen.

Het is niet nodig om nog brandende spaarlampen te vervangen

Gebruik je spaarlampen? Spaarlampen zijn ook zuinige lampen. Led Lampen zijn nog iets zuiniger. Vervanging van de zuinige spaarlamp door ledlampen is niet nodig. Spaarlampen hebben wel de volgende nadelen: de lampen geven pas na enige tijd voluit licht, ze functioneren slechter als het koud is, bij vaak aan- en uitschakelen gaan de spaarlampen eerder stuk en de lampen bevat kwik. Een kapotte spaarlamp moet dus goed worden opgeruimd.