Jordaan Uitmarkt
Image default
Muziek

Bladmuziek voor accordeon van Harry Mooten

Harry Mooten (geboren als Arie Mooten op 2 mei 1928 in Amsterdam) was een bekende Nederlands accordeonist en als kind al actief op de accordeon. Bij het grote publiek was hij vooral bekend als muzikaal begeleider en ‘Grote Grijze Geitenbreier’ in “De film van Ome Willem”, met collega-musici Harry Bannink en Frank Noya. Daarnaast was zijn spel te horen in films (bijvoorbeeld Van De Koele Meren Des Doods, Ciske de Rat), op platen (van onder meer Herman van Veen, Anita Meyer en Jenny Arean), radio en televisie, waarin hij grote Nederlandse artiesten als Willy Alberti, Wim Sonneveld en Jasperina de Jong begeleidt. De accordeonist brengt ook eigen platen uit met voornamelijk instrumentale versies van evergreens en bladmuziek voor accordeon.

Bach op accordeon

Aanvankelijk was vooral accordeonmuziek voor het lichte genre bekend, vaak amasumentsmuziek. De muzikale interesse van Mooten gaat echter verder; hij luistert naar jazz van Erroll Garner, Oscar Peterson, Art Tatum en George Shearing en verwerkt swing in zijn repertoire. 

In de jaren vijftig wint Mooten vier jaar op een rij het nationaal concours voor accordeons, wat hem de kans geeft om wereldwijd op te treden.

Maar Mooten liet door onder andere virtuoze accordeon bewerkingen van Bach-composities, horen dat het ook helemaal anders kon. Daarmee werd de legendarische accordeonist een voorbeeld voor velen. 

Harry Mooten maakt in 1974 een opname van Bach’s Das Wohltemperierte Klavier, een stuk dat op piano al moeilijk is en nog niet eerder door niemand op accordeon was opgenomen. Zijn album Bachatelle leverde hem zelfs een Edison op.

Bladmuziek voor accordeon orkest

De bladmuziek accordeon composities van Harry Mooten als zijn nog steeds goed beschikbaar bij uitgevers, voor solo-accordeon en ook op professionele wijze bewerkt voor accordeonorkest.

Verras uw publiek tijdens een concert met de virtuoze wals Fleurette of het sfeervolle Silhouette. En als ook uw accordeonvereniging in “lock-down” is tijdens de Corona crisis, spendeer uw tijd met het instuderen van een solostuk als Margalith. Muzikaal plezier gegarandeerd!

https://www.accordamusica.nl