Jordaan Uitmarkt
Image default
Dieren

4 tips voor een betere productie en welzijn voor je koeien in de stal

Een paar praktische veranderingen in de stalinrichting kunnen het verschil maken voor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van een melkveestapel. Door een betere leefomgeving te maken voor je koeien zorg je ervoor dat ze beter gaan presteren. Dus zorg ervoor dat je de stal omgeving in je bedrijf onder de loep neemt, want vaak kun je gebieden vinden die verbeterd kunnen worden. Hier zijn 4 gebieden waar je op moet letten om een betere productie van je koeien te krijgen. Lees verder!

Hittestress

Hittestress is een kwestie van welzijn, maar heeft ook schadelijke gevolgen, zoals een lagere melkproductie, een slechte vruchtbaarheid, meer verlies van embryo’s en meer klinische mastitis. Hittestress kan worden vermeden door ervoor te zorgen dat de gebouwen goed geventileerd zijn. Gebouwen die het beste werken zijn gebouwen waar de ventilatie kan worden aangepast aan de dagelijkse veranderingen in temperatuur, vochtigheid en windsnelheid, zodat koeien extremen temperaturen altijd kunnen vermijden. Het is ook belangrijk te bedenken dat de behoefte aan water van een koe met 10 tot 20% kan toenemen in warmere omstandigheden. Je kunt dan het beste investeren in een drinkbak van robuuste kwaliteit zoals een Brouwers drinkbak.

Lichtniveaus

De mate van blootstelling aan licht in een bepaalde productiefase kan gunstige effecten hebben op de melkproductie. Een lange licht periode (18 uur), vergeleken met de natuurlijke daglengte, kan de melkproductie met gemiddeld twee liter per dag verhogen. Minder lichturen tot acht uur tijdens een droogstandsperiode van 60 dagen kan de melkproductie in de volgende lactatie met 3,2 kg per dag verhogen. Het lichtniveau in de stal moet overdag minstens 200 lux bedragen, en in perioden van duisternis niet minder dan 30 lux, zodat de koeien kunnen zien hoe ze zich door de stal moeten bewegen. De beste stallen stellen de koeien bloot aan voldoende natuurlijk daglicht en hebben daarnaast ruim voldoende kunstmatige verlichting tot hun beschikking.

Bewaking

Er is een toename van het gebruik van bewakingscamera’s op boerderijen, met functies zoals 360 graden zicht, de mogelijkheid om in te zoomen en nachtzicht. Deze zijn van onschatbare waarde in gebieden waar wordt gekalfd. Bewaking op afstand voorkomt stressvolle verstoringen die het natuurlijke begin van de kalveren kunnen vertragen. Ook kunnen onnodige verliezen worden voorkomen door eerder in te grijpen en hulp te bieden wanneer koeien problemen ondervinden bij het baren.

Hygiëne

Volwassen koeien kunnen in hun uitwerpselen grote hoeveelheden bacteriën, virussen en parasieten hebben. Het is daarom belangrijk dat zieke koeien niet in afkalfstallen komen, omdat de besmettingsniveaus snel kunnen toenemen en alle kalveren in de stal gevaar lopen. Vaak staan kraamhokken te dicht bij de verzamelplaats of de melkstal, waar ze het risico lopen snel te worden besmet. Het is belangrijk dat kalveren niet te lang in de kraamhokken blijven om het infectierisico tot een minimum te beperken. Kraamhokken moeten regelmatig met stoom worden gereinigd, organisch materiaal moet worden verwijderd en je moet vers strooisel vervangen. Reinigingsmiddelen helpen bij het verwijderen van ingebakken vuil waar een groot aantal ziekteverwekkers maandenlang kan overleven. Ontsmettingsmiddelen moeten worden gebruikt na reinigingsmiddelen. Hopelijk heb je wat aan deze tips!