Jordaan Uitmarkt
Image default
Energie

Zekeringkast versus elektrisch paneel

Als u geen elektricien bent of goed geïnformeerd bent over elektrische componenten, is het gemakkelijk om te denken dat een elektrisch paneel en een zekeringkast hetzelfde zijn. Nou, ze zijn niet hetzelfde. Het is echter belangrijk om het verschil tussen beide te kennen als u een ouder huis heeft. Laten we eens kijken waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn en waarom ze belangrijk zijn. De elektriciteit die uw huis van het landelijke elektriciteitsnet ontvangt, wordt verdeeld over verschillende circuits in uw gebouw. Een elektrisch paneel of zekeringkast is de centrale hub van het elektrische systeem van het huis waar de binnenkomende spanning wordt gescheiden in circuits. Het elektrische paneel of de zekeringkast is dus ontworpen om de elektriciteit naar een van de circuits af te sluiten in geval van overbelasting van het circuit. Waar een elektrisch paneel en een zekeringkast verschillen, is hoe ze de spanning stroom regelen. De binnenkant van een elektrisch paneel dat ook wel een stroomonderbreker paneel wordt genoemd, bevat rijen schakelaars. Dit zijn stroomonderbrekers, elk voor een afzonderlijk circuit. In het geval van een kortsluiting, zal een stroomonderbreker uitschakelen en de elektriciteit naar zijn circuit onderbreken. Om het circuit te resetten, hoeft u alleen de stroomonderbreker opnieuw in te stellen door de stroomonderbreker weer in te schakelen.

Is het nodig om een ​​zekeringkast te upgraden naar een elektrisch paneel?

Uiteindelijk is het korte antwoord ja, want op het eenvoudigste niveau is een elektrisch paneel handiger dan een zekeringkast. Wanneer een stroomonderbreker in uw huis uitvalt, hoeft u deze alleen weer in de aan-stand te zetten, in tegenstelling tot een zekering die moet worden vervangen. En natuurlijk vind je het niet leuk om in het donker rond te struinen om zekeringen te vervangen. Maar belangrijker is dat elektrische panelen beter geschikt zijn voor moderne elektrische belastingen in woningen. Ze kunnen een hogere stroomsterkte aan, en met het grotere aantal elektrische apparaten in de huizen van vandaag is dit van het grootste belang. Het is dus zeker nodig om uw zekeringkast te upgraden naar een elektrisch paneel.

Zekeringkasten zijn niet veilig

Zekeringkasten kunnen echter hogere elektrische belastingen aan als er grotere zekeringen worden geplaatst. Maar het probleem met dit type ontwerp is dat het brandgevaarlijk is. Om eerlijk te zijn, er zijn geen serieuze voordelen aan het houden van een zekeringkast en te veel nadelen. Wij adviseren een volledige upgrade naar een elektrisch paneel. Probeer dit echter nooit zelf te doen als u niet over de kennis beschikt of geen professionele elektricien bent. Het is het beste om de diensten van een professionele elektricien te gebruiken om uw elektrische werk thuis te doen.

 

Gerelateerde artikelen

Zonnepanelen Almere: zonnepanelen kopen?

Kiezen voor het milieu met zonnepanelen