Jordaan Uitmarkt
Image default
Adverteren

Wat te doen als er ingebroken is in je huis?

Je wenst het niemand. Een woninginbraak. Niet alleen raak je je spullen kwijt, maar ook een stukje vertrouwen en veiligheid in je eigen huis. Mocht het je onverhoopt toch overkomen zijn, dan is dit wat je het beste kunt doen.

Denk je dat de inbrekers nog in de buurt zijn of zijn ze zelfs nog aanwezig in je huis? Bel dan zo snel mogelijk 112 in de hoop dat de politie de daders op heterdaad kan betrappen en jou in veiligheid kan brengen. Maak zo min mogelijk geluid en maak jezelf niet bekend aan de inbrekers.

Als de inbrekers al weg zijn, bel dan 0900-884, dit is het nummer van de politie voor zaken zonder noodsituatie. De politie zal dan naar je huis komen om sporen te onderzoeken. Verander dus niets aan hoe je de situatie aantrof. Zo kunnen ze een zo goed mogelijk beeld vormen van de inbraak. Ook zal de politie je vragen om aangifte te doen. Doe dit altijd, want dan kunnen de daders opgepakt hebben en je hebt de aangifte nodig om geld te krijgen van de verzekering.

Heb je beelden van een beveiligingscamera? Geef die dan aan de politie, want dat vergemakkelijkt het opsporingsproces. Deze videobewaking beelden kun je ook gebruiken voor de verzekering.

Maak vervolgens een lijst van alle spullen die missen en probeer bewijs te vinden dat het er voor de inbraak wel was. Dit kan door bonnetjes van de aankoop, maar ook door foto’s van de binnenkant van je huis. Kijk ook naar de schade die aan je huis is aangebracht door de inbraak, zoals een deur of raam. Vaak moet je eerst even een noodreparatie uitvoeren en daarna kun je een blijvende oplossing zoeken. Bel wel eerst even de verzekeraar, want zij willen de schade vaak eerst zien.

Als je denkt dat er bankpassen gestolen zijn, blokkeer die dan zo snel mogelijk, zodat er niet nog meer gestolen kan worden. Je kunt dit regelen via je bank.

https://www.onlinecamerashop.nl/